Esenciálne oleje dōTERRA

S esenciálnymi olejmi som sa prvýkrát stretla počas jogového pobytu na Donovaloch (yoga ayurveda weekend). Keďže som otvorená novým veciam, zaujímalo ma či je to len ďalší "boom" alebo majú oleje aj svoju históriu. Firma dōTERRA (znamená: dar zeme) vznikla v roku 2008 a jej produkty sa okamžite rozšírili do celého sveta. Esenciálne oleje ako aj zmesi či doplnky (kozmetika, vlasová kozmetiky, vitamíny, čistiace prostriedky, ..) sa predávajú prostredníctvom tzv. Wellness Advocate, medzi ktoré som sa zaradila na určitý čas aj ja. Vaša Mgr. Križanová :-)



Produkty dōTERRA nie sú len o krásnej vôni, ale i pozitívnych účinkoch na naše zdravie. Esenciálne oleje od dōTERRA majú označenie “CPTG Certifikovaná čistá terapeutická trieda™” - toto označenie  znamená že sú patentované a registrované na Úrade patentov a obchodných značiek v Spojených štátoch  CPTG oleje Certifikovanej čistej terapeutickej triedy™. Môžete sa spolahnúť na najvyššiu kvalitu, čistotu a účinnosť (bez akýchkoľvek prídavkov, umelých kontaminantov, alebo iných chemických zvyškov).
Čo váš určite prekvapí tak ako i mňa je cena. Ak ale čakáte nízku cenu (porovnateľnú s esenciálnymi olejmi z bežných obchodov) budete sklamaní. Mnoho z vás si určite povie: „však v Lidli si kúpim podobný olej za dve eurá! Toto je hrozne predražené, to si nikto nekúpi!“. Keďže sa hovorí že nie všetko drahé musí byť aj kvalitné, začala som sa o esenciálne oleje zaujímať viac. Zistila som že esenciálne oleje DoTerra v skutočnosti drahé nie sú, nakoľko sú tak veľmi koncentrované, že jedna fľaštička vám aj pri dennom používaní vydrží dlhé mesiace aj viac (tento článok som písala v roku 2015, dnes v roku 2018 mám ešte väčšinu olejčekov).

prostredníctvom veggie caps si môžete vytvoriť vlastnú tabletku, z olejov ktoré sú určené na vnútorné použitie. (na fotke zmes Slim&Sassy)

Mnohí sa ma pýtate ako sa oleje používajú, či sa kvapkajú  do odparovačov, kde vám zospodu horí malá sviačka – no ako som sa dozvedela na prvej prednáške, tento spôsob nie je vhodný, nakoľko by sa esenciálne oleje nemali páliť. Pre tento spôsob používania existuje špeciálna lampa - difúzer, prostredníctvom ktorej sa olej difúzuje.



Túto vecičku som si okamžie zamilovala. Obsahuje časovač, a poistku ktorá automaticky lampu vypne ak sa voda odparí. Čo na nej najviac milujem je jemné žblnkotanie (keď zavriem oči, cítim sa ako v Spa na Bali). Zo začiatku som mala obavy čo mi na tieto „ezoterické haraburdy“ povie moj chlap, ale bol nadšený (hlavne v období sezónnych alergií, kedy difúzuje kombináciu olejov: Levanduľa, Citrón, Mäta).


Medzi moje najobľúbenejšie denné oleje patrí určite Citrus bliss (zmes esenciálnych olejov pre dobrú náladu), Mäta, Balance, Whisper (ženská vôňa, ktorá vyrovnáva hladinu hormónov), Citrónová tráva, Serenity, Elevation, Slim&Sassy 

"mood management"

Posledná spomínaná zmes Slim&Sassy má okrem krásnej sviežej vône, aj priaznivé účinky na trávenie, zrýchli metabolizmus, účinne potláča váš apetít, čistenie tela od škodlivých toxínov, povzbudzuje a zlepšuje náladu.

v kombinácii so Zendocrine komplexom - môj každodenný rituál

Esenciálne oleje a ich zmesi sa môžu používať:

Aromaticky
Tieto oleje niekedy nazývame aj aromatické (známa je metóda  aromaterapia), pripadne sa nazývajú aj éterické oleje. Tieto esenciálne oleje  je možné inhalovať (napr. rozotrieť kvapku oleja na rukách a priložiť obe ruky k nosu) alebo rozptýliť (napríklad kvapkou v odparovači na radiátore)  pričom:
-  Ovplyvňujú náladu
-  Otvárajú dýchacie cesty
-  Čistia prostredie (zabíjajú patogény zo vzduchu)
Masážne
Aplikujte priamo na kožu pre systemické alebo lokalizované účinky
Vnútorne 
dōTERRA esenciálne oleje Čistej certifikovanej terapeutickej triedy (CPTG) to znamená, že je možné ich použiť aj vnútorné a to:
-  V prázdnej kapsuli
-  Pod jazyk
-  V pohári vody, džúsu alebo mlieka
-  Na lyžičke s medom

oleje budú všade s vami, vďaka kľúčenkovej verzii s 8 prázdnymi mini-fľaškami, ktoré si naplníte podľa vašej potreby

táto zmes vám pomôže pri tráviacich problémoch, otravách jedlom, intolerancii.
Používa sa buď vnútorne formou kapsule, alebo masážne (brucho, chodidlá). Vhodné aj pre deti.


V Bratislave a ďalších mestách fungujú rôzne prednášky o účinkoch, na ktorých si lepšie osvojíte používanie a kombinovanie olejov. 


oficiálna stránka: doterra


Najčítanejší blog