Ako sa (podľa mňa) nezblázniť v tehotenstve / časť prvá.

Ahojte, už názov tohto blogu predpovedá, že hlavnou témou bude zaujímavých deväť (kalendárnych) či desať (lunárnych) mesiacov tehotenstva. Pri písaní týchto riadkov (23.1.2018) som práve v 22. týždni (= 21+6dní) = mám za sebou 153 dní a zostáva 127. Toľko k "povinným" štatistikám. Ale začnime po poriadku...

(15tt)

UPOZORNENIE: všetko čo budete čítať sú iba moje osobné názory a postrehy, nikoho nechcem uraziť, treba to brať s nadhľadom - ako aj celé tehotenstvo.

Po tom ako mi 3 tehotenské testy ukázali pozitívny výsledok a o pár dní to potvrdil aj sám lekár, som si uvedomila, že mi klope na dvere dospelosť. Ok, chápem, mala som vtedy 29, čiže by som mala preukazovať známky dospelosti už uctihodných 11 rokov. Toto je však iná dospelosť - taká, kde zrazu  naberáte zodpovednosť aj za niekoho iného (tzv. zväčšujúcu sa bodku v bruchu). Prvé pravidlo toho aby vám nekvaklo v bedni je uvedomiť si - treba veľmi reálne, že prvé 3 mesiace sú veľmi opatrné. Je xy vecí, ktoré sa môžu prihodiť a očakávaniu je koniec. Čiže milé budúce tehulky/aj aktuálne - veľmi triezvo a s rozumom pristupujte k informácii, že ste v inom stave. Ja viem, že sa tešíte a najradšej by ste to vykričali celému svetu..ale budete mať na to ešte dosť času, verte mi. Počas prvých dní, týždnov, mesiacov začnete hladať a študovať všetky možné informácie (ak ste prvorodička) na internete. Tu by som sa dala obrovský POZOR. Prosím vás, ženy, hľadajte si články na stránkach ktoré sú naozaj ako tak spoľahlivé - nie na modrom koníkovi - kde "jedna baba napísala, že".. Mňa osobne najviac zaujímalo, čo sa v tele aktuálne odohráva, čo môžem očakávať, kedy mi začne byť zle, čo sa neodporúča jesť, atď. Pri hľadaní som automaticky preskakovala stránky s fórami a diskusiami - lebo tam sa pomaličky ale iste začne vyvýjať vaša pometenosť a posadnutosť tehotenstvom :-D. Dobre, ak mám byť úprimná, klikla som aj ja na "TÚ" stránku, viac však zo zvedavosti ako z toho, že by som hľadala odpoveď na nejakú otázku. Zasmiala som sa, niekedy som si povedala, že to dotyčná nemôže myslieť vážne a zavrela som mac. 

Ak ste športový typ ako ja a lekár vám pohyb nezatrhne, určite by som s ním neprestávala počas tehotenstva. Tu však prichádzame k zádrhelu - väčšinu z vás trápia nevoľnosti alebo v horšom prípade lenivosť (prečo "v horšom?" - tých nevoľností sa pravdepodobne zbavíte, tej lenivosti ťažko). Prvé týždne boli, podľa môjho názoru ok (trápil ma síce nízky tlak, únava, no žiadne ranné nevolnosti), preto som s pohybom pokračovala hneď ako som cítila, že by to mohlo telo zvládnuť. Keďže tréningy boli viac boxovacie ako jogové, bolo nevyhnutné oboznámiť s mojím stavom aj trénera a dohodnúť sa ako budeme pokračovať. Natrénovaný pohyb som zvládala s prehľadom (áno aj počas prvého trimestra), kondička šlapala, telo sa síce rýchlejšie zadýchalo, no stačilo ubrať a mohli sme fungovať ďalej. Hovoríte si, že box a tehotenstvo nejdú na prvý ani druhý pohľad dokopy, že? No čo keby ste sa na to pozreli ako na cardio cvičenie? Nikde nie je na písané, že sa musíte s niekým mlátiť do hlavy :-). Úplne sme vyradili všetko pri čom by vznikali otrasy (teda boxovanie do mechu) a nahradili to boxovaním do penových "paličiek", skákanie na švihadle a plank (po našom deska :-D ) som vynechala úplne - necítila som sa pri tom pohodlne (telo vám povie samé, čo je ok a čo nie). Čo je dôležité pri športovaní v tehotenstve je NEZAČÍNAJTE s niečím, čo ste nerobili doteraz. Na mojej obľúbenej sociálnej sieti som sa stretla s rôznymi názormi a "odporúčaniami" - aby som nerobila hento, nerobila toto.. Treba hlavne počúvať seba - to nie je otrepaná fráza milé dámy, to je najužitočnejšia rada akú môžete dostať + uvedomte si, že vaše telo začne prirodzene priberať, teda sa zvýši aj záťaž na kríže, panvu, kolená atď - preto je nevyhnutné tieto časti posilňovať. Keď vás už začnú kríže bolieť, je bohužial neskoro. Keď sa vrátime z Bali, mám v pláne pravidelne navštevovať Gravid jogu v Joga Zdravo, sú to veľmi príjemné, oddychové hodiny. Tak sa veľmi teším už :-).

(12tt)

(21tt)

".. telo začne prirodzene priberať" - nie každej sa táto predstava pozdáva, že? Ja osobne som bola veľmi zvedavá ako a či sa mi zmenia chute. V prvých týždňoch, keď som bojovala už so spomínaným nízkym tlakom a únavou, som si celkom "uletela" na pečive - celý život sa mu snažím ako-tak vyhýbať a teraz ma dobehlo. Po cca týždni som si v zrkadle všimla malý náznak brucha- "jeeej že by už to tehotenské?" - ale prd.. to bolo tzv. pečivové. Uvedomila som si, že ak by som v tomto hodovaní pokračovala, tak ma do pôrodnice budú musieť preniesť z Patrónky žeriavom. Milé budúce/aktuálne tehulky - to, že ste v inom stave neznamená, že máte jesť za dvoch (to možno moja prababka žila v takej predstave). Rovnako to neznamená to, že máte začať jesť ako buldozér - piate cez deviate - s ospravedlnením "veď som tehotná, teraz môžem!" Áno, ste (budete) tehotná, ale treba myslieť na to, že váha vám bude prirodzene stúpať sama s priberajúcim bábätkom (+ tie ostatné vnútornosti :-D ), teda by bolo fajn aby ste sa nevyžrali hneď na začiatku ako take mangaličky, ktoré budú neskôr stonať ako sa nemôžu ani pohnúť - NA TOTO TREBA MYSLIEŤ OD ZAČIATKU (o to viac ak už máte aký-taký základ, viete čo myslím :-). 
Pri hľadaní informácii o nevhodných jedlách  som našla overenú klasiku ako nejesť: plesnivé syry, papayu, surové vajcia, surové mäso, atď. Ak obľubujete napr. sushi nebudte sklamaná. Na milión % sa stretnete s názorom: "bože, veď sushi nesmieš!" - kto však povedal, že sushi musí byť so surovým mäsom? Existujú predsa vegetariánske no i také v ktorom je mäso tepelne upravné, stačí si dobre vybrať. "Steaky nemôžeš v tehotenstve!" - áno je to pravda, ak sa bavíme o slaboprepečených, ale sú kvalitné steaky, ktoré prežijú aj "medium" či "medium well" prípravu.  Preto odporúčam, treba si vždy preštudovať, prečo sa daná vec nesmie a v akom stave je nevhodné ju konzumovať,.. - nie slepo veriť všetkému (napr. každej modrokoníkovskej alebo instagramovej rade).

(19tt)

Nakoľko je tých 9 či 10 mesiacov celkom dlhá doba, určite sa budete pohrávať s myšlienkou dovolenky. Tu je najlepšie: nepýtať sa na názor iných mamičiek :-D. Pretože sme každá na niečo iné zvyknutá, každá z nás má iné nároky, jedna hrôzou trpí už pri predstave balenia kufra zatiaľ čo druhá zmákne v kľude aj 13h v lietadle. Niekto má stres z letiska, iný zase z nového miesta. My sme sa rozhodli opäť po 4 rokoch navštíviť Bali ( prvý blog z Bali ). Chceli sme miesto, ktoré už poznáme a nebude nás zbytočne lákať po výletoch a "expedíciách", čiže si človek môže v kľude oddýchnuť a úplne vypnúť. Jedinou podmienkou bola pre mňa dobrá dostupnosť (obchodíky, pláž, beach kluby, reštaurácie, atď.), aby sme nemuseli nikam jazdiť na skútri (na tých sa tu najviac jazdí). Pri cestovaní, či už v tehotenstve ale aj bez neho, NIKDY nezabudnite na kvalitné cestovné poistenie - aj keď ste ho ešte nikdy nemuseli využiť. Pre istotu sme si poistili aj letenky, lebo človek nikdy nevie čo sa môže počas tehotenstva skomplikovať - istota je gulomet. Veľa báb mi na instagrame písalo, ako som zvládla lety - myslím, že ok. Mne osobne nohy opúchajú pri každom dlhšom lete, mala som teda so sebou tie špeci podkolienky. Často som sa prechádzala, rozcvičovala (ľudia budú na vás pozerať jak na magora, ale netreba si to všímať) a veľa pila (nealko, logicky :-)  - to je hlavné.


Momentálne je na Bali dažďové obdobie - ale v mojom stave je to viac ako vyhovujúce. Slnko síce svieti, ale nie tak silno a často. Teplota je príjemná -  27-29 stupňov. Opaľovacie krémy som zbalila 30ku a 50ku faktor. S opaľovaním by ste mali byť opatrné (aj keď mne už stihol prihoreť chrbát) z dvoch dôvodov: aby ste predišli dehydratácii + prehriatiu organizmu a aby sa vám nevytvorili pigmentové škvrny (veľmi časté v tehotenstve).
Pre túto dovolenku sme si vybrali malú vilku s vlastným bazénom ( bvilla+spa ). More je síce zopár minút chôdzou, no radšej sa schladím v našom bazéne. Tu môže veľa z vás protestovať že: "bazén, baktérie, atď.." ja som to riskla a zatiaľ som ok. Moja mama mi vždy vravela "daj si tie mokré plavky dole" - tak som si teraz jej radu zobrala k srdcu a vždy po okúpaní sa buď vyzlečiem (ak sme "doma") alebo prezlečiem do suchých. V lekárničke mám pre istotu zbalené aj vazelínové tampóny do bazéna a nejaké lieky od gynekológa, ak by sa niečo tam dole skomplikovalo.

(22tt)

Myslím však pozitívne a verím, že aj nášmu juniorovi sa tu zatiaľ (v bruchu) páči.


Najčítanejší blog