live, laugh and love Bali

Tento príspevok je určený pre ľudí, ktorých zaujíma ako bolo na BALI. Najčastejšia otázka je s akou cestovkou sme cestovali. Tá "cestovná kancelária" sa volá Sisa Kr travel :-D. Všetko od leteniek, ubytovania, transportu,... som hľadala a vybavovala ja. 
O ceste na Bali sme začali premýšľať asi pol roka dozadu. Prečo práve tam? Neviem.. asi zvedavosť, zistiť dôvod prečo sa tam ľudia, ktorí Bali už raz navštívili, stále radi vracajú. Napadlo mi, že by bolo super prejsť viacero rozličných miest, keďže Bali má mnoho podôb. Čiže namiesto toho aby sme sa vyvaľovali 3 týždne na pláži, mali sme pred sebou 7 zastávok naprieč Bali a okolitými ostrovmi.

Základné info o Bali: 
- časový posun +7h
- hlavné mesto (letisko): Denpasar
- mena: Indonézska Rupia /IDR - 1 euro = 15935 IDR - čiže máte možnosť si vyskúšať život milionárov :-D
- jazdí sa v ľavom jazdnom pruhu
- najčastejšie domáce jedlo: Nasi Goreng - vysmážaná ryža so zeleninou, vajcom a kuracím mäsom. 
- počasie je tu celoročne teplé, rozdeľuje sa však na "dry season" (apríl až október) a "wet season" (november až marec).

My sme to riskli ešte začiatkom novembra, a počasie bolo super, prvých 10 dní pieklo ako bláznivé. Neskôr ako sme sa presúvali po rôznych miestach sme zažili aj čo znamená dažďová sezóna - "celodenný lejak" - ale dozvedela som sa, že nie vždy a všade je to tak, zvyčajne iba spŕchne a potom ďalej svieti slnko. Je tu vysoká vlhkosť vzduchu, takže baby čo sa týka žehličiek na vlasy a pod. to nechajte rovno doma.

Prvé čo je dôležité je vytipovať si správnu letenku (dobrá letecká spoločnosť za prijateľnú cenu). My sme leteli s Korean Air z pražského letiska Ruzyně a mali sme jedno medzipristátie v Soule - perfektné letisko plné značkových obchodov a relaxačnej zóny (link tu: http://www.airport.kr/eng/ ). Kde si môžte s kľudom pospať pár hodín v tichom prostredí relax & spa :-)
Po prílete do Denpasaru nás už čakal usmievavý balijský driver, ktorý nás odviezol na prvé miesto našej cesty - do SURF BALI vily (link tu: Surf Bali ), toto miesto je poväčšine obývané slovenskými a českými surfermi - ale nájdu sa aj nám podobní nesurferi. Je to vhodné miesto na začiatok dovolenky, pretože vám chalani vysvetlia ako to tu chodí, kam sa určite treba ísť pozrieť, na čo si dať pozor a podobne. Samozrejme pre tých odvážnejších je tu možnosť lekcií surfovania a zoberú vás na perfektné spoty pre začiatočníkov, ale aj ostrieľaných surferov. Bez problémov vám zapožičajú skúter - bez ktorého sa tu asi ani nedá existovať - nakoľko s autom by vám cesta trvala 3x tak dlho. Cena skútru sa pohybuje okolo 7 USD na deň. K dispozícii je aj driver, ktorý vás s radosťou zoberie na expedíciu po Bali - my sme absolvovali východnú časť - ryžové polia, sopka, vodopády, najväčší chrám na Bali, atď.. môžete si to sami prispôsobiť ak chcete absolvovať ešte aj šnorchlovanie, monkey forest a podobne. Cena za výlet je cca 800k rupií = cca 50eur. 

Surf Bali sa nachádza v južnej časti Bali, obľúbenej najmä pre surfovanie. V okolí nájdete prekrásne pláže ako:


PANDAWA BEACH


Padang Padang Beach

 BALANGAN BEACH 

.. ako aj Uluwatu Temple s prekrásnym výhľadom a super drzími opicami :-) 


Z poloostrova Bukit sme sa premiestnili do časti Jimbaran - známej pre najlepšie sea-food reštaurácie a dobré hotely. Náš resort sa volal Ayana resort & spa. (link tu: AYANA ).



Tento luxusný štvor-hviezdičkový resort ponúkal maximálny servis a relax. Rozlohou bol veľký asi ako jedna väčšia dedina. Obsahoval okrem hlavnej časti (kde boli reštaurácie, bazény, bary) aj samostatné spa, ktoré sa nachádzalo v oáze prírody a kľudu. K resortu patrí aj súkromná pláž Kubu beach - kam vás každých 15min. zoberie malý shuttle bus.

Resort poskytuje perfektné služby a 100% starostlivosť o hostí.
Ako druhé miesto sme mali na pláne slávnu časť Seminyak - slávnu pre svoju širokánsku pláž prechádzajúcou až do Kuty s neskutočným západom slnka, množstvom obchodov, reštaurácií, surferov :-), barov..

Ak chcete zažiť poriadnu párty tak vám stačí prejsť pár sto metrov a ocitnete sa v Kute - "party place of Bali". V Seminyaku sme bývali v moderne zariadenom štúdiu Clio (link tu: clio ), neďaleko hlavnej cesty.

Na pláž to bolo síce dobrých 15 min pešo, ale ubehne to rýchlo keď obzeráte obchody naokolo. Na pláži je plno "warungov" ("balijská vývarovňa" - kde sa dá za drobné peniaze ešte lepšie najesť. My sme to zapichli na mieste nazývanom La Plancha - warung, bar a miesto na super beach parties :-)



Za drobné peniaze sme si prenajali každý kreslo na pláži a vyvalovali šunky až do západu slnka. More je tu celkom zabávne nakoľko aj táto časť sa vyznačuje celkom veľkými vlnami, užijete si kopu srandy. Na pláži máte k dispozícii skoro všetko : čerstvé kokosové orechy, mieste čačky-mačky, fake-ové hodinky :-D, masáž, pedi - mani, dokonca tu predávajú aj meče a šarkanov. Slnko na Bali zapadá celý rok skoro o tom istom čase a to cca po 18:00. Krajší západ slnka ako na pláži so super hudbou a drinkom ruke som ešte nezažila. Ľudia na Bali sú veľmi vďační, usmievaví a pozitívne naladení, po pár dňoch sa to nalepilo aj na nás. Čo ešte stojí za zmienku je reštaurácia KU DE TA (link tu: KU DE TA ), hneď vedľa známeho hotela Oberoi. 
Bola to príjemná zmena po obedoch a večerách v miestnych warungoch. KU DE TA je miesto kde sa robia luxusné party, delikátne večere a perfektné miešané drinky - aj keď ja som stále v ruke mágala ten moj milovaný Bintang (pivo ktoré na Bali nemá konkurenciu).
Po rušnom Seminyaku sme sa pobrali ďalej, do samého srdca Bali - do Ubudu. (Viete ako Julia Roberts v Eat, Pray, Love chodila k šamanovi Ketutovi? tak to sa natáčalo práve v Ubude). Mesto sa nachádza v samej džungli, ďaleko od austrálskych surferov, pláže a ručného centra. Náš hotel sa volal Komaneka Rasa Sayang (link tu: KOMANEKA )a bol to tiež jeden z tých hotelov odkiaľ sa vám vôbec nechce odísť.

Po ceste do Ubudu sme mali možnosť vidieť ako to na Bali skutočne vyzerá v miestnych dedinkách, kde žijú ľudia v skromných podiemkach vo svojich chatrčiach a predávajú na uliciach čerstvé mango, kokosové orechy a iné ovocie, ktoré im rastie rovno nad hlavami.

Pre niekoho to môže byť odpudivé alebo smutné pri pohľade na niektoré znečistené časti, ja som to ale sledovala so zatajeným dychom a predstavovala som si ako tu ľudia prežili erupciu sopky, prišli o všetko a museli začať odznova, ako žijú s tým ich povestným úsmevom na tvárach aj keď nemajú elektrinu a minimum teplej vody. Keď sledujete tých ľudí, napadne vám že niektoré problémy čo prežívame dennodenne my, ľudia z miest, sú naozaj zbytočné. 
V Ubude sme sa vybrali pozrieť slonov. Toto zviera však nie je pre Bali typické, väčšinou pochádzajú z okolitých ostrovov. Na moje prekvapenie som okrem slonov stretla aj srandovnu medvedicu, ktorá bola zvyknutá na kŕmenie od ľudí a pózovanie s nimi.

Navštívili sme aj farmu kde sa pestuje kakao, škorica, klinčeky, zázvor, ananás, citrónová tráva, aloe vera, vanilka, jackfruits, kokosové palmy - z ktorých sa na mieste vyrábal kokosový olej, špeciálna káva, ktorá je produktom (slušne povedané hovienkom) Cibetky (malé zvieratko, čo vyzerá podľa mňa ako fretka trošku). Táto káva je vo svete veľmi drahá. Tu ju môžete kúpiť za prijateľnú sumu. 


Ak máte radi opice - zvlášť tie malé tak na Bali si ich užijete! V Ubude sa nachádza známy Monkey forest - čiže už podľa názvu to značí výskyt opíc. 
Ďalšie miesto na prieskum bola Candidasa - odľahlá východná časť Bali, s celkom minimálnym výskytom turistov. Bývali sme v krásnej plážovej vilke v Sea Breeze villa (link tu: Sea Breeze ).



Počasie bolo trochu daždivé nakoľko sa toto miesto nachádza pri kopcoch, neďaleko sopky. Aj napriek tomu sme si užili pokojné 3 dni pri mori. 
Po Candidase bol naplánovaný prvý ostrov Nusa Lembongan - počula som na neho celkom dobré ohlasy, no realita sa podľa môjho názoru trochu líšila. Asi jediné miesto z celej dovolenky mi neprišlo moc atraktívne. Po tom ako sme sa dostali loďou na ostrov nás čakal pohľad na krajinu ktorá vyzerala ako jedno smetisko. Doslova. Viem, že aj na Bali najdete také miesta, ale tam mi to až tak nevadilo. Na Nusa Lembongane sme zakotvili na Mushroom beach v typickej balijskej plážovej chatke v MOLA MOLA HOUSE. (link tu: MOLA MOLA HOUSE ).

 

Keď som ešte zo slovenska rezervovala toto úbytko prišlo mi to ako super nápad, vyskúšať si ako sa žije v takej tej ich chajde... Len poviem vám takto, keď striedate 4 hviezdičkové hotely, tak toto môže byť pre vás jemne povedané - šok. Jednoduchá kúpeľna pod otvoreným nebom so záchodom - napadlo ma že keby začalo poriadne liať a treba mi na wc tak tam fajn zmoknem. Izba bola malá, ale útulná s výhľadom na miestnu pláž. Veľmi ma ale iritovalo keď sme sa išli kajakovať (vybavenie ktoré ste mohli využívať zadarmo v rámci ubytovania) a okolo vás plávali igelitové tašky a smeti. 
Z Lembonganu sme mali namierené na ďalší ostrov, tento raz však bližšie k ostrovu Lombok. 



Gili Islands - sú tri malé ostrovčeky tesne vedľa seba na skok z Lomboku. Sú známym miestnom na šnorchlovanie a pokojný relax. My sme si vybrali najväčší z nich Gili Trawangan. Gili (v prekladne malý ostrov) sú známe tým že miesta doprava pozostáva iba z bicyklov a povozu ťahaného koníkom. Je to celkom sranda, hlavne na tých bicykloch ak idete po neupravenej ceste - je potom trošku problém si sadnúť na riť na ďalší deň :-). Náš hotel sa nachádzal v strede ostrova a volal sa Luce d'Alma (link tu: Luce d'Alma ) - áno majiteľ je Talian, žijúci 15 rokov na Bali.

Hotel pozostával z dvoch radou chatiek medzi ktorými sa tiahol viac ako 80 metrový bazén. S ubytovaním sme boli nadmieru spokojní. Hotel nám poskytol zdarma bicykle na ktorých sme križovali všetkými smermi Trawangan. K hotelu patrila aj pláž vzdialená asi 8 min. bicyklom. Tam sme si požičali výstroj na šnorchlovanie a išli objavovať čaro podvodného sveta. Tí z vás, ktorí šnorchlovali aspoň v Egypte - toto je taký trošku čierno-biely film ale sranda je to vždy, hlavne keď stretnete korytnačku . Sledovali sme ju dobrú pol hodinku a bola nádherná. Korytnačky nie sú ale zvieratá typické pre túto oblasť, dozvedela som sa že sa tam ocitli z pašeráckej lode a odvtedy tam "okusujú" koráli. 

Na Gili bolo počasie celkom iné ako na posledných dvoch miestach, slnko svietilo ako bláznivé a niekedy ani 50tka faktor nestačila. Po 4 dňoch na Gili sme sa vrátili späť na Bali, do našej obľúbenej surferskej vily.




Posledné dva dni sme strávili na skútri a navštívili sme známu pláž Padang Padang (tiež známu z filmu Eat, Pray, Love). Obed sme si vychutnali s perfektným výhľadom na vlny so surfermi z reštaurácie Single Fin (tiež známej pre dobré párty).



Neďaleko sa nachádzal Uluwatu Temple. Pri vstupne vám dajú typické balijské sarungy (šatky okolo pásu ak máte krátke nohavice alebo sukňu). Tento chrám sa nachádza na útese na najjužnejšej strane Bali. 

Pri odlete z Bali je potrebné zaplatiť priamo na letisku poplatok 150k IDR na osobu. 

- pri plánovaní dovolenky doporučujem používať stránky:

www.tripadvisor.com
www.booking.com (a následne skontrolovať hotel na tripadvisor)
www.airbnb.com


Naša cesta trvala 22 dní a bolo to perfektné dobrodružstvo :-)

(za prípadné gramatické, štylistické a pod. chyby sa vám neospravedlňujem, lebo ja proste tak píšem :-)

Najčítanejší blog