UAE / South Africa

Kapské mesto, tretie najväčšie mesto južnej Afriky, mi učarovalo už dávno. Metropola ležiaca na takmer najjužnejšom cípe čierneho kontinentu totiž ponúka jednu z najkrajších scenérií vôbec. Do rozprávkového výhľadu sa zlieva silueta moderného mesta, očarujúce pobrežie a dych vyrážajúce obrysy Stolovej hory. Závidím viac ako trom milónom obyvateľov, žijúcim v tomto prostredí.

Rovnako ako Smelého zajka, i nás čakala dlhá cesta, ktorej cieľom bola práve Afrika a Kapské mesto. Rozhodla som sa využiť služby leteckej spoločnosti Emirates, nakoľko mám s arabskými aerolinkami tie najlepšie skúsenosti a zároveň som si tak zvolila miesto prestupu – Dubaj. Dubaj je zvláštnym miestom. Po dvoch nociach prežitých (nie však prvých) v emiráte doteraz žasnem nad jeho inakosťou. Luxus na každom kroku, megalomanské stavby, mrakodrapy,  je to jednoducho iné mesto pozlátené čiernym zlatom.  



Dubaj:

V Dubaji je všetko NAJ. NAJluxusnejšie, NAJväčšie, NAJrýchlejšie, NAJvyššie, NAJdokonalejšie, NAJdrahšie,... Uvedomila som si to hneď po príchode, no keď som vstúpila do nákupného raja, shopping centra Dubai mall, úplne som onemela. Úprimne, krížom – krážom som prechodila nejedno nákupné centrum, no toto ma dostalo. A dostalo aj môj orientačný zmysel, párkrát som zablúdila. Áno, v shoppingu! 


V Dubai mall onemiete ako ryby nielen z možnosti výberu, ale aj pri pohľade na najväčšie akvárium na svete, v ktorom je až 10 miliónov litrov vody. V nich pláva 33tisíc živočíchov, ktoré si môžete pozrieť z každej strany vďaka tunelu. A áno, sú tam aj žraloky a tieto čeľuste boli iné ako tie z filmového plátna.

Cena základného balíčka je: AED80 (cca 16eur)


Dubaj to je púšť. Nie, Dubaj to bola púšť, dnes je v Dubaji voda všade. Umelé jazerá a fontány sú na každom kroku. My sme chceli vidieť tie NAJslávnejšie a NAJkrajšie fontány. Veď aké iné môžu byť v Dubaji. Cestou k nim je možné vidieť umelo vytvorený vodopád, vysoký 24 metrov. O chvíľu však stojíte pri tom najkrajšom vodnom divadle.


Pri pohľade na najväčšie „spievajúce“ fontány na svete si uvedomíte, že v Dubaji je možné všetko. Fontány ležia na 30 akrovom (umelo vybudovanom) jazere Burj Khalifa a vystrekujú prúd vody až do výšky 150 m, čo zodpovedá 50 podlažiam v budove! Sú 275 metrov dlhé a majú päť kruhov rôznych veľkostí s dvomi centrálnymi oblúkmi. Boli navrhnuté po vzore fontán Bellagio v Las Vegas. Dubajské fontány uvádzajú program po celý týždeň od 18:00 do 23:00 hod., a to každých 30 minút. Oplatí sa vidieť toto predstavenie za svetla aj tmy – najlepšie zo 124. poschodia Burj Khalifa.

pozrieť krátke video: verzia Sedem statočných

Vstupenky na Burj Khalifa odporúčam rezervovať pár dní pred vašou reálnou návštevou, a to na konkrétnu hodinu a deň. Ušetríte si čas, ktorý môžete využiť na modlitby. Aj my sme sa modlili, aby neprišla piesočná búrka, ktorá môže celý výlet prekaziť. Asi sme pri modlení neboli dostatočne sústredení. Vstupné na „At the top“ počas dňa je AED 150 (cca 30eur) – určite sa to oplatí vidieť a zažiť (website: online lístky). Výhľad je naozaj skvostný, predstavenie spievajúcich fontán z tohto uhlu je prekrásne a po zotmení je panoráma nočného Dubaja impozantná. 

pozrieť krátke video: 124. poschodie Burj Khalifa




Abu Dhabi:

Ďalší zo Spojených arabských emirátov. Cesta doň trvá približne 90 minút. My sme sa rozhodli pre hotelového šoféra, ktorý s nami absolvoval celý výlet a jeho služby, vrátane trpezlivosti, stáli 600 AED. Abu Dhabi, to je Veľká mešita šejka Zayeda (Sheikh Zayed Grand Mosque), ktorá je symbolom emirátu. 



Otvorená bola v roku 2007 a jej rozloha predstavuje 22tisíc metrov štvorcových! Závratná je aj suma za jej výstavbu, 400 miliónov eur. Nečudo, keď sa na jej stavbu použilo na niektorých miestach rýdze zlato a stavba trvala 11 rokov. V interiéri mešity sa ukrýva, ako inak, NAJväčší luster, aký asi existuje. Jeho priemer  je 10 metrov a výška 5 metrov.


Návšteva mešity znamená i bosú prechádzku po ručne tkanom koberci o rozlohe 5600m2 (váha 47 ton). Pri vstupe do mešity sa pripravte na prísnu kontrolu oblečenia, ktorej sa však nemusíte obávať pretože potrebný „mundúr“ dostanete v obliekarni. Dávajte si však pozor na to, aby ste si s partnerom neprejavovali city :-D. Pretože aj nevinná fotka kde sa držíte okolo pásu vie vyvolať rozruch.




Po mešite sme sa vybrali do Ferrari World Abu Dhabi – síce nie som fanúšikom rýchlych áut, ale aj toto miesto sa oplatí vidieť (vstupné je pri skorej rezervácii AED225 - website: lístky online). Nikdy by mi nenapadlo, že zrýchlenie z nuly na 240 za 4,9 sekundy zažijem aj niekde inde, ako v športiaku. V emirátoch milujú luxusné autá a všetko, čo sa na ne podobá. My sme si sadli do špeciálnej "húsenkovej dráhy" - Formula Rossa, v ktorej sme spomínané zrýchlenie zažili. Dráha je dlhá 2,07km ale úprimne vám píšem, že po prvých desiatich metroch som sa modlila, aby sme boli na konci. Doslova sme leteli takou rýchlosťou, kedy som nevládala ani žmurkať, ani dýchať a keď mi hlava odletela zo sedačky pri zákrute, nedúfala som, že ju dostanem ešte späť. Ten potlesk, ktorý vám zamestnanci a diváci venujú na konci dráhy, je zaslúžený. Nevládala som z toľkého adrenalínu stáť na nohách. 


pre predstavu pripájam video z youtube: 



Kapské mesto:

Let do Kapského mesta trval 9 a pol hodiny. Pre moju netrpezlivú povahu to bola zaťažkávajúca skúška, ale vydržala som. Afrika nás ale privítala s chladným a daždivým počasím. Ukážte mi cestovateľa, ktorého by takéto počasie potešilo:-) 
Aspoň sme mali dostatok času na hľadanie praktických odpovedí. Mena v Juhoafrickej republike je juhoafrický rand. Jedno euro je, približne 14,5 ZAR. Zmena časového pásma vás strašiť nemusí, Kapské mesto je medzi rovnakými rovnobežkami ako Slovensko. Po tomto zistení nás potešilo i zlepšujúce sa počasie. Čuchové bunky velili našim krokom a my sme sa po pár minútach ocitli na mieste nazývanom Waterfront alebo aj V&A Waterfront.


 Nechýba nákupné centrum susediace s prístavom, ulice lemované reštauráciami, obchodny a nad všetkým bdejú obrysy Stolovej hory. Počas večere v Harbour House ma nezaujali len morské plody na tanieri, skvelé víno na jazyku, ale i helikoptéry nad hlavami.

Harbour House / link TU

Hneď mi bolo jasné, že túto adrenalínovú novinku v našom živote musíme vyskúšať. Už na druhý deň sme si užívali nádherný výhľad z výšky, 40 minútový let okolo polostrova stojí za to. 






Výlet si môžte rezervovať tu: Helicopters Cape town

Medzi symboli Kapského mesta patrí i tzv. Levia hlava (Lion's Head), súčasť Table Mountain National Park. Výška tohto prírodného úkazu dosahuje 669 metrov nad morom, ale dostať sa na jej vrchol, to je makačka. Najmä tesne pod vrcholom, kde ste odkázaní na rebríky, reťaze a stupienky. Taký extrémnejší Slovenský raj. Neraz som sa bála o naše fyzické a psychické zdravie, ale ten výhľad... Ten neopísateľný výhľad so scenériou mesta, plážami, prístavom a majestátnou stolovou horou, ten za to stál. 



Už počas výstupu na Leviu hlavu som si všimla nádherné pláže Kapského mesta. Veľmi rýchlo som pochopila, prečo sú vyhľadávaným útočiskom surferov z celého sveta. Počas zimných mesiacov vlny dosahujú skutočne gigantické rozmery (pravidelne sa tu uskutočňuje Redbull Big Wave Africa).  Autobus nás veľmi rýchlo a pohodlne doviezol do plážovej oblasti zvanej Clifton. Z tých prekrásnych presklenných, luxusných domov postavených rovno na útese, vám padne sánka. Tak skoro sa do pôvodnej polohy nevráti, skaly trčiace z vody totiž pôsobia rovnako majestátne.



Clifton


Camps bay (miesto so skvelými reštauráciami)


 Aby som nezabudla, miestna hromadná doprava ma veľmi príjemne prekvapila. Nové autobusy jazdiace viac-menej na čas, moderné stanice s priateľským personálom a hlavne lacné cestovné. Je potrebné si vybaviť kartu MyCiti – ktorú vám vydajú na počakanie a výška dobitého kreditu je už len na vás. Kartu priložíte k senzoru vždy pri nástupe a výstupe (pozri: MyCiti) Taxíky premávajú tiež za prijateľné ceny.

Na predpoveď počasia sa v Kapskom meste veľmi spoliehať nedá. Miestni hovoria, že štyri ročné obdobia sa stihnú u nich vystriedať za jeden deň. A mali pravdu. Krutosť počasia a silu ľudského utrpenia som si však uvedomila na veľmi zaujímavom mieste. Na mieste, ktoré sa spája s velikánom ľudských práv, Nelsonom Mandelom. Ostrov Robben Island je situovaný neďaleko Kapského mesta, necelých sedem kilometrov a mandela na ňom prežil 18 rokov. Vo väzení. Cesta na ostrov sa začala v Múzeu Nelsona Mandelu, kde sme nastúpili na trajekt. Už cestou som mala zvláštny pocit, no keď som videla cely o rozlohe 2x3 metre, v ktorých ľudia žili, resp. sa o to pokúšali, bola som zhrozená.

cela Nelsona Mandelu

60 väzňov v jednej cele mi pripadalo všeliako, len nie humánne. Na oknách navyše chýbali sklenné výplne, takže počas zimy väzňom snežilo alebo pršalo priamo do cely. Voda v sprchách tiekla samozrejme iba ľadová. Namiesto postele mal každí väzen handru na zemi.




Poslední politickí väzni odišli z tohto miesta v roku 1991 a väzenie bolo v roku 1996 zrušené. 



sprievodca je bývalý politický vezeň



Cena za výlet je : R280 (cca 20eur)

Rezervácia: webtickets

Veľmi zaujímavým výletom je "Peninsula Tour" - výlet okolo Kapského polostrova (rezervácia: webtickets). Prvá zástavka je Tulení ostrov (Hout bay), ostrov, na ktorom ľudia nie sú vítaní. Človeka medzi seba tulene jednoducho nepustia, a tak si ich môžete obzrieť iba z lode, aj to z bezpečnej vzdialenosti. Potenciálnym turistom odkazujem, v tom prípade nie je rezervácia palubných lístkov potrebná vopred, miesta je vždy dosť.



Cena výletu je R60 - cca 4,20 eur

 V rámci cesty sme na vlastné oči videli aj preslávený Mys dobrej nádeje, The Cape Of Good Hope. Meno preň vymysleli, vraj, námorníci, ktorí sa plavili na vlnách oceánu. Pri preplávaní mysom už vedeli, že najhoršiu časť plavby majú za sebou, v opačnom smere pred sebou. Nachádza sa tu aj maják, ktorý je oddávna spájaný s Blúdnym Holanďanom – jeho loď aj s duchmi stále  brázdi miestne vody. Vraj...




(pohľad na Cape Point z helikoptéry)


 Tulene nie sú jedinými tvormi, ktoré vás počas plavby zaujmú. Na plážach Boulders beach  a Foxy beach sa rozprestiera oficiálna kolónia tučniakov. Vstup je samozrejme spoplatnený, ale za ten zážitok to stojí. Pri fotení nemotorných tučniakov by mi ani len nenapadlo, že o pár hodín uvidím na vlastné oči tie najmajestátnejšie zvieratá tejto planéty. 




Pozrieť krátke video: tučkovia
Cena "Peninsula tour" je cca R790 pre osobu - 55 eur

Na stránkach tripadvisor.com, som natrafila na „whales watchers“ (pozorovateľov veľrýb). Cesta za veľrybami je dlhá, ale príjemná. Cestu z Kapského mesta, do 120 kilometrov vzdialeného mesta Hermanus, sme absolvovali s príjemným šoférom, ktorý pre pozorovateľov pracuje. Po dorazení do cieľa a krátkej inštruktáži, sme sa nalodili a netrpezlivo čakali na 40 ton vážiacu veľrybu južnú (Southern right wale). Sprievodcovia vedeli o veľrybách všetko. O tom, aké sú dlhé, že majú na tele akési mozole, podľa ktorých sa dajú rozoznávať, ale keď sme sa ich opýtali, ako dlho sa dožívajú, nevedeli odpovedať. Dvadsať minút na mori a stále nič. Fotoaparát som silno zvierala v rukách, striehla na otvorené more, na ktorom sa však žiadne veľrybie divadlo neodohrávalo.  A potom to prišlo. Dvojica prevaľujúcich sa obrov na vodnej hladine – od prekvapenia som skríkla ako malé decko. Žiaľ, priplávať k veľrybám bližšie ako na 50 metrovnie nie je dovolené, no veľryby majú svoje pravidlá. Zvedavosť ich ženie v ústrety zvedavým turistom. Dve 40 tonové rybičky smerovali k nám. Mala som strach, priznávam. To viete, rôzne katastrofické a hororové filmy. Z konštruovania si katastrofického scenára ma však vyrušila prítomnosť veľryby, ktorá sa na mňa pozerala zo vzdialenosti asi jedného metra! Nevedela som, čo mám robiť skôr. Kričať, hodiť sa Tomimu do náručia alebo si ju fotiť :-D Pán vedľa mňa nespanikáril a ťapol veľrybu po plutve. Kým som sa ja spamätala ja, boli už preč.




 Počas cesty späť do Kapského mesta som rozmýšľala iba nad jedným. Aké to asi je, mať 15 metrov a vážiť 40 ton :-D . Raz na to prídem, ale to sa budem musieť do Kapského mesta vrátiť.




Za spracovanie textu ĎAKUJEM Mgr. Adamovi Bačkorovi




Najčítanejší blog